Domowa hodowla kiełków

Kiełki to najwartościowsze źródło witamin szczególnie polecane wegetarianom, jako uzupełnienie diety.

kielki

W procesie kiełkowania w nasionach uaktywniają się dobroczynne enzymy umożliwiające zamianę nasionka w roślinę. Młode kiełki zawierają duże ilości witamin i mikroelementów, soli mineralnych białka, węglowodanów oraz tłuszczy. Zapobiegają wielu schorzeniom zdrowotnym, wzmacniają odporność, działają przeciwnowotworowo oraz likwidują wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia.

Aby przyspieszyć proces kiełkowania niektóre nasionka ( np. soczewica, rzodkiewka, burak, soja itp.) przed wysiewem moczymy przez około 12 godzin w wodzie. Zostawiając je w ciemnym miejscu.

Do hodowli kiełków nie używamy nasion przeznaczonych do hodowli gruntowej gdyż zawierają one chemiczne środki konserwujące oraz pestycydy chroniące nasionko przed szkodnikami. Zakupione nasionka powinny być przeznaczone wyłącznie na kiełki pochodzące z organicznych hodowli. Możemy je zakupić np. w sklepach ze zdrowa żywnością.

Możemy kupić gotowe kiełki w sklepie lub wyhodować samodzielnie w domu.

  • Na talerzu lub tace

Talerz lub tackę wyścielamy wilgną ligniną bądź watą. Wysiewamy równomiernie nasionka na całej powierzchni talerzyka. Nasionka zależnie od rodzaju należy podlewać przegotowaną, letnią wodą codziennie lub co drugi dzień. Czas kiełkowania około 4-10 dni. W ten sposób bardzo dobrze kiełkuje rzeżucha, słonecznik, siemię lniane.

  • W słoiku zamkniętym

Nasionka wsypujemy do słoiczka, a następnie zalewamy przegotowaną wodą. Górę słoika przykrywamy gazą mocują ją gumką. Po około 10 minutach wylewamy wodę. Czynność tą powtarzamy co 12 godzin ( w zależności od rodzaju nasionek).

  • W naczyniu do kiełkowania

W sklepach ogrodniczych, ze zdrową żywnością, zielarniach dostępne są specjalne naczynia do kiełkowania. Umożliwiają w łatwy sposób hodowle kiełków w warunkach domowych, zapewniając im odpowiednią wilgotność oraz dopływ tlenu. Kiełkownica składa się z trzech przeźroczystych tacek oraz pokrywy. W każdym pojemniczku znajduje się otwór wentylacyjny (odprowadzający gazy i dostarczający tlen) oraz syfon regulujący prawidłowy odpływ wody z poszczególnych szalek. Trzecia tacka (na samym dole) spełnia rolę zbiornika w którym gromadzi się nadmiar wody spływającej z górnych szalek.

Naczynie do kiełkowania zapewnia wilgotny klimat oraz chroni nasionka przed nagłymi zmianami temperatury w pomieszczeniu. Nasionka wysiane w kiełkownicy należy przepłukiwać co 6-12 godzin (w zależności od rodzaju).

One Response to Domowa hodowla kiełków

  • Kicia5 says:

    Nie robi wam się pleśń na kiełkach? Ja ostatnio zrobiłam wysiew słonecznika i cały poszedł do kosza. Myślicie, że to złe nasionka, czy może inna przyczyna?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

xxx
Zobacz też:
Facebook
Reklama
Miejsce na Twoją reklamę