Domowa hodowla kiełków krok po kroku
Kiełki to najwartościowsze źródło witamin szczególnie polecane wegetarianom, jako uzupełnienie diety.
Spis treści
Rodzaje i właściwości kiełków
Młode kiełki zawierają duże ilości witamin i mikroelementów, soli mineralnych białka, węglowodanów oraz tłuszczy. W procesie kiełkowania w nasionach uaktywniają się dobroczynne enzymy umożliwiające zamianę nasionka w roślinę. Zapobiegają wielu schorzeniom zdrowotnym, wzmacniają odporność, działają przeciwnowotworowo oraz likwidują wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia.
- Kiełki rzeżuchy – więcej na temat kiełków rzeżuchy przeczytasz: Dlaczego warto jeść kiełki rzeżuchy? – hodowla i właściwości
- Kiełki rzodkiewki
- Kiełki lucerny
- Kiełki fasoli mung
- Kiełki brokuła
- Kiełki buraka
- Kiełki koniczyny
- Kiełki ciecierzycy
- Kiełki kapusty
- Kiełki owsa
- Kiełki pszenicy
- Kiełki żyta
- Kiełki soczewicy
- Kiełki soi
- Kiełki słonecznika
Tak na prawdę z wszystkich nasion możemy wyhodować kiełki. Najprostsze w domowej hodowli są kiełki rzeżuchy, lucerny, rzodkiewki i fasoli mung. Niektóre ziarna wymagają szczególnego traktowania, gdyż niektórym kiełkom nie służy zbyt duża wilgoć, świadczy o tym pojawienie się pleśni.
Jak wyhodować kiełki w domu?
Do hodowli kiełków nie używamy nasion przeznaczonych do hodowli gruntowej gdyż zawierają one chemiczne środki konserwujące oraz pestycydy chroniące nasionko przed szkodnikami. Zakupione nasionka powinny być przeznaczone wyłącznie na kiełki pochodzące z organicznych hodowli. Możemy je zakupić np. w sklepach ze zdrowa żywnością.Możemy kupić gotowe kiełki w sklepie lub wyhodować samodzielnie w domu.
Hodowla kiełków na talerzu lub tace
Talerz lub tackę wyścielamy wilgną ligniną bądź watą. Wysiewamy równomiernie nasionka na całej powierzchni talerzyka. Nasionka zależnie od rodzaju należy podlewać przegotowaną, letnią wodą codziennie lub co drugi dzień. Czas kiełkowania około 4-10 dni. W ten sposób bardzo dobrze kiełkuje rzeżucha, słonecznik, siemię lniane.
Hodowla kiełków w słoiku
Bardzo szybka metoda na hodowle kiełków. Wybrane nasionka wsypujemy do słoiczka, a następnie zalewamy przegotowaną wodą. Górę słoika przykrywamy gazą mocują ją gumką. Słoik stawiamy w nasłonecznionym miejscu. Po około 10 minutach wylewamy wodę. Czynność tą powtarzamy 2-3 razy dziennie w zależności od rodzaju nasionek do momentu wykiełkowania roślinek.
Hodowla kiełków w kiełkownicy
W sklepach ogrodniczych, ze zdrową żywnością, zielarniach dostępne są specjalne naczynia do kiełkowania umożliwiające w łatwy sposób hodowle kiełków w warunkach domowych. Kiełkownica zapewnia odpowiednią wilgotność oraz dopływ tlenu.
Naczynie do kiełkowania składa się z trzech przeźroczystych tacek oraz pokrywy. W każdym pojemniczku znajduje się otwór wentylacyjny (odprowadzający gazy i dostarczający tlen) oraz syfon regulujący prawidłowy odpływ wody z poszczególnych szalek. Trzecia tacka (na samym dole) spełnia rolę zbiornika w którym gromadzi się nadmiar wody spływającej z górnych szalek.
Naczynie do kiełkowania zapewnia wilgotny klimat oraz chroni nasionka przed nagłymi zmianami temperatury w pomieszczeniu. Nasionka wysiane w kiełkownicy należy przepłukiwać co 6-12 godzin (w zależności od rodzaju).
Jak przyśpieszyć proces kiełkowania nasion?
Aby przyspieszyć proces kiełkowania niektóre nasionka ( np. soczewica, rzodkiewka, burak, soja itp.) przed wysiewem moczymy przez około 12 godzin w wodzie. Zostawiając je w ciemnym miejscu.
Nie robi wam się pleśń na kiełkach? Ja ostatnio zrobiłam wysiew słonecznika i cały poszedł do kosza. Myślicie, że to złe nasionka, czy może inna przyczyna?