Pomysł na obiad

Nie masz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad? – zaczerpnij inspirację tutaj.

Sezon na leczo czas zacząć

Kolorowe danie z pewnością poprawi nasz nastrój w pochmurny, deszczowy dzień.

Pyszna, sycący obiad w 40 minut.

pyszne leczo

Składniki:

  • cukinia (żółta)
  • 2-3 pomidory
  • 2 papryki (żółta, zielona)
  • 1-2 cebule
  • kiełbasa (podwawelska)
  • przyprawy: papryka słodka,ostra, pieprz, sól
  • przecier pomidorowy (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

  • Cebulę podsmażamy lub oliwie z oliwek na oleju (2 łyżki), dodajemy kiełbasę.
  • Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, przecier pomidorowy – dusimy około 15 minut.
  • Dodajemy pokrojoną cukinię – dusimy około 20 minut (do miękkości).
  • Przyprawiamy.

leczo z warzywami na jesienna chandrę

Jeśli chcemy ograniczyć kaloryczność dania, możemy zrezygnować z kiełbaski oraz z oleju do smażenia. Warzywa dusimy z niewielką ilością wody.

Filet z kurczaka z warzywami

kurczak

Składniki:

  • 100 g filetu z kurczaka
  • 150 g mrożonych lub świeżych warzyw
  • 100 g ziemniaków
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: curry, pieprz, sól, papryka

Czytaj dalej

Muszelki ze szpinakiem – będziesz silna/y jak Papay

muszelki

Doskonały pomysł na smaczny niedzielny obiad lub kolację we dwoje.

Muszelki ze szpinakiem, to dobra alternatywa na przemycenie,tak nielubianego przez Polaków szpinaku. Bierzmy przykład z Włochów i Francuzów u których to zdrowe warzywo gości często w menu.

Pamiętajmy, że szpinak, to cenne źródło witamin takich jak; witamina C, K, E, beta-karoten, magnez, potas, żelazo, czy luteina.

Z powodzeniem stosowany jest w leczeniu anemii. Zalecany kobietom w ciąży (ze względu na kwas foliowy, który zapobiega wadom układu nerwowego u płodu) oraz osobom zestresowanym ( duża zawartość magnezu obniża niekorzystne skutki stresu).

100g szpinaku, to tylko 19 kcal – jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, lub dbasz o linie, koniecznie włącz szpinak do swojej diety. Czytaj dalej

Zobacz też:

Facebook

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę