Muszelki ze szpinakiem – będziesz silna/y jak Papay

Muszelki ze szpinakiem, to dobra alternatywa na przemycenie, tak nielubianego przez Polaków szpinaku. Bierzmy przykład z Włochów i Francuzów u których to zdrowe warzywo gości często w menu.

papajPamiętajmy, że szpinak, to cenne źródło witamin takich jak; witamina C, K, E, beta-karoten, magnez, potas, żelazo, czy luteina. Z powodzeniem stosowany jest w leczeniu anemii. Zalecany kobietom w ciąży (ze względu na kwas foliowy, który zapobiega wadom układu nerwowego u płodu) oraz osobom zestresowanym ( duża zawartość magnezu obniża niekorzystne skutki stresu).

100g szpinaku, to tylko 19 kcal – jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, lub dbasz o linie, koniecznie włącz szpinak do swojej diety.
Pamiętacie bajkę o Papeya, który zyskiwał niesamowitą siłę po zjedzeniu z puszki  szpinaku? – może ta postać z bajki przekona was do jedzenia szpinaku.

Makaron ze szpinakiem, to dobry pomysł na smaczny niedzielny obiad lub kolację we dwoje.

muszelki

Składniki:

250 g makaronu „muszelki”
250 g szpinaku mrożonego
20 g masła
50 g sera feta
100 g sera żółtego
100 g koncentratu pomidorowego lub pomidorów
przyprawy: czosnek, sól, pieprz

 

 

 

Jak przygotować makaron ze szpinakiem?

  • Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  • Szpinak dusimy z masłem. Na koniec dodajemy czosnek i ser feta. Doprawiamy do smaku.
  • Farszem wypełniamy makaron „muszelki”.
  • Do żaroodpornego naczynia wylewamy koncentrat pomidorowy (rozmieszany wcześniej z wodą ok. 1 szklanka) lub przygotowany przez nas sos pomidorowy (pomidory rozgotowujemy z wodą, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem).
  • Układamy „muszelki”.
  • Całość posypujemy starty żółtym serem.
  • Zapiekamy około 30 min. w rozgrzanym piekarniku 180*C

papaj

You may also like...

3 komentarze

  1. Kasia pisze:

    A jaki ser żółty proponujecie? – bo nie każdy się nadaje.

  2. Izka pisze:

    ja używam ser salami lub mozzarella.

  3. Ania-Maria pisze:

    Przepis godny uwagi jak i i zdrowy oraz apetyczny .
    Polecam muszelki, mogą być grubsze rurki. Bardzo smaczne i oryginalne danie. Ja wypełniam również muszelki czy rurki farszem z mięsa mielonego doprawionego papryka w proszku,sola ,pieprzem. Reszta j/w. Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *