Zakwas buraczany naturalny probiotyk

zakwas

Zakwas z buraków jest domowym lekarstwem na wiele dolegliwości. Znany od lat, niestety przez wiele osób niedoceniony.

Właściwości zakwasu:

  • poprawia trawienia
  • wzmacnia odporność
  • oczyszcza i odtruwa organizm
  • polecany przy uczuciu ciągłego zmęczenia
  • działają silnie zasadotwórczo
  • polecamy przy problemach żołądkowych; zgadze, nadkwasocie itp.
  • polecany przy anemii, przy niskim poziomie hemoglobiny, przy obfitej miesiączce
  • wspomaga prace nerek i wątroby
  • działa jak naturalny probiotyk
  • działa krwiotwórczo
  •  reguluje przemianę materii

Przygotowanie domowego zakwasu jest bardzo proste.

A oto przepis:

  • 2 kg buraków (świeżych) najlepiej ekologicznych z własnej uprawy
  • ok. 4 litra wody (lekko ciepłej)
  • przyprawy: 4-5 liści laurowych, łyżka majeranku, łyżka soli, łyżeczka kminku, 8-10 ziaren ziela angielskiego, 8 ząbków czosnku)

buraki

SPOSÓB WYKONANIA:
 
Buraki dokładnie myjemy. Następnie kroimy w plastry i wkładamy do słoika na przemian z przyprawami. Zalewamy wodą i przykrywamy ściereczką lub gazą.
Zakwas mieszamy dwa razy dziennie. Po ok. 6 dniach zlewamy i wkładamy do lodówki.
 
Podczas procesu kiszenia może na naszym zakwasie pojawić się piana, proces ten jest jak najbardziej naturalny. Pianę ściągamy delikatnie łyżką.
 
Zakwas buraczany pijemy rano nadczo, na surowo lub delikatnie podgrzewamy. Możemy doprawić go do smaku sokiem z cytryny.
 
Wypijany przed posiłkiem hamuje nadmierny apetyt.
 
 
Ukiszone buraczki, możemy wykorzystać do zrobienia pysznej i zdrowej surówki.

4 Responses to Zakwas buraczany naturalny probiotyk

  • TeS45 says:

    Aby przyśpieszyć proces kiszenia do zakwasu możemy dodać kawałek chleba razowego.

    • Izka says:

      Ja nie polecam. Zawsze gdy tak robiłam na moim zakwasie pojawiała się pleśń, a chlebek miałam w 100% razowy, bo pieczony u siebie w domku.

  • iza says:

    Witam,mam pytanko czy taki zakwas mogę podawać mojej 4 letniej córce?

  • Baskaa999 says:

    zakwas z buraczków podaje mojemu 2 letniemu synkowi oczywiście w śladowych ilościach ok. 50-100 ml rozmajony z wodą. Synek uwielbia ten smak, w ogóle lubi kiszone produkty.
    Iza zacznij podawać dzieciaczkowi zakwas od łyżeczki i zobaczysz jak mała reaguje, czy jej posmakuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

xxx
Zobacz też:
Facebook
Reklama
Miejsce na Twoją reklamę