Kiełki życia

rzezucha

Kiełki rzeżuchy

Rzeżucha jest cennym źródłem witamin A, B, C, K, PP, EE, beta-karotenu oraz soli mineralnych, wapnia, siarki, żelaza, jodu, potasu, chromu, magnezu oraz fosforu. Ostry smak rzeżuchy związany jest z obecnością w jej składzie, glikozydu izosiarkocyjanowego (siarki).

Prosty sposób wysiewu i małe wymagania pielęgnacyjne sprawiają, że rzeżucha jest łatwa w hodowli. Ponadto nie wymaga nawożenia, a więc jest pozbawiona szkodliwych substancji zawartych w glebie.

 

Ze względu na silne właściwości wybielające sok z rzeżuchy używany jest do usuwania starczych plam oraz piegów. Wcierany we włosy, działa na nie wzmacniająco oraz skutecznie zapobiega ich łamliwości i wypadaniu.

Wskazania:

  • Wiosenne przesilenie organizmu (zmęczenie, senność, brak motywacji itp.)
  •  Łamliwe, matowe włosy oraz pozbawiona blasku, szara cera
  • Anemia
  • Problemy z krążeniem
  • Owrzodzenia skóry
  • Trądzik
  • Osteoporoza (duża zawartość wapnia)
  • Choroba wieńcowa
  • Cukrzyca (obniżenie poziomu cukru w krwi)
  • Niedoczynność tarczycy (zawartość jodu)
  • Choroby nerek (działanie moczopędne)
  • Nałogowi palacze, u których często występuje niedobór witaminy C ( około 40 % mniej od osób niepalących)

Właściwości:

  • Poprawia wygląd cery
  • Wzmacnia włosy i paznokcie
  • Wspomaga leczenie chorób skóry takich jak trądzik, łojotok itp. (działa oczyszczająco na krew)
  • Poprawia prace trzustki oraz dezynfekuje drogi moczowe
  • Polepsza apetyt
  • Przyspiesza przemianę materii
  • Wspomaga odchudzanie
  • Usuwa z organizmu nagromadzone toksyny
  • Uzupełnia niedobory witamin
  • Przeciwdziała zmęczeniu, apatii, wiosennemu osłabieniu organizmu
  • Zwalczają wolne rodniki (opóźniają proces starzenia organizmu)
  • Profilaktyka przeciwnowotworowa

Wysiew rzeżuchy:

  • Rzeżuchę kupujemy w sklepie (nasionka dostępne w większości supermarketów, bądź w sklepach zielarskich)
  • Nasiona wysiewamy w płaskim naczyniu, które wcześniej wykładamy zwilżoną watą, lub ligniną.
  • Rzeżuchę wystawiamy na parapet (w miejscu nasłonecznionym)
  • Należy dbać, aby lignina była stale wilgotna
  • Czas wzrostu rośliny około 8-10 dni
  • Po tym okresie możemy ścinać rzeżuchę za pomocą nożyczek lub noża.
  • Świetnie nadaje się do dekoracji kanapek, sałatek, bądź zup.

UWAGA!!! W przypadku przedawkowania mogą pojawić się stany zapalne pęcherza moczowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

xxx
Zobacz też:
Facebook
Reklama
Miejsce na Twoją reklamę