Dlaczego warto jeść kiełki rzeżuchy? – hodowla, właściwości

Rzeżucha na zdrowie
Rzeżucha jest cennym źródłem witamin A, B, C, K, PP, EE, beta-karotenu oraz soli mineralnych, wapnia, siarki, żelaza, jodu, potasu, chromu, magnezu oraz fosforu. Ostry smak rzeżuchy związany jest z obecnością w jej składzie, glikozydu izosiarkocyjanowego (siarki).

Ze względu na silne właściwości wybielające sok z rzeżuchy używany jest do usuwania starczych plam oraz piegów. Wcierany we włosy, działa na nie wzmacniająco oraz skutecznie zapobiega ich łamliwości i wypadaniu.

Wskazania do stosowania kiełków rzeżuchy

  • Wiosenne przesilenie organizmu (zmęczenie, senność, brak motywacji itp.)
  •  Łamliwe, matowe włosy oraz pozbawiona blasku, szara cera
  • Anemia
  • Problemy z krążeniem
  • Owrzodzenia skóry
  • Trądzik
  • Osteoporoza (duża zawartość wapnia)
  • Choroba wieńcowa
  • Cukrzyca (obniżenie poziomu cukru w krwi)
  • Niedoczynność tarczycy (zawartość jodu)
  • Choroby nerek (działanie moczopędne)
  • Nałogowi palacze, u których często występuje niedobór witaminy C ( około 40 % mniej od osób niepalących)

Właściwości kiełków rzeżuchy

  • Poprawia wygląd cery
  • Wzmacnia włosy i paznokcie
  • Wspomaga leczenie chorób skóry takich jak trądzik, łojotok itp. (działa oczyszczająco na krew)
  • Poprawia prace trzustki oraz dezynfekuje drogi moczowe
  • Polepsza apetyt
  • Przyspiesza przemianę materii
  • Wspomaga odchudzanie
  • Usuwa z organizmu nagromadzone toksyny
  • Uzupełnia niedobory witamin
  • Przeciwdziała zmęczeniu, apatii, wiosennemu osłabieniu organizmu
  • Zwalczają wolne rodniki (opóźniają proces starzenia organizmu)
  • Profilaktyka przeciwnowotworowa

Hodowla kiełków rzeżuchy w domu

Prosty sposób wysiewu i małe wymagania pielęgnacyjne sprawiają, że rzeżucha jest łatwa w hodowli. Ponadto nie wymaga nawożenia, a więc jest pozbawiona szkodliwych substancji zawartych w glebie. Rzeżuchę kupujemy w sklepie (nasionka dostępne w większości supermarketów, bądź w sklepach zielarskich. Nasiona wysiewamy w płaskim naczyniu, kiełkownicy lub słoiku.

Jeśli zdecydowaliśmy na hodowle kiełków na talerzu, to musimy go wcześniej wyłożyć zwilżoną watą, lub ligniną. Nasiona rzeżuchy wystawiamy na parapet (w miejscu nasłonecznionym). Należy dbać, aby lignina była stale wilgotna – nie doprowadzamy do przesuszenia waty, Czas wzrostu rośliny to około 8-10 dni i właśnie po tym okresie możemy ścinać rzeżuchę za pomocą nożyczek lub noża.

Hodowla rzeżuchy na tace

Kiełki rzeżuchy, czy są szkodliwe?

Jak każdy produkt spożywczy stosowany w nadmiarze może zaszkodzić. Dlatego ważny jest umiar. W przypadku przedawkowania kiełkami rzeżuchy, mogą pojawić się stany zapalne pęcherza moczowego.

Z czym jeść rzeżuchę? – przepisy

Rzeżucha świetnie nadaje się do dekoracji; kanapek, sałatek, bądź zup. Możemy ją wykorzystywać do pysznych zielonych koktajli, zupy lub zrobić z niej po prostu sok.

Kanapka z kiełkami rzeżuchy

Dlaczego warto jeść kiełki rzeżuchy? – hodowla, właściwości
Oceń ten wpis

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *