Płatki owsiane na pierwsze śniadanie

przepis na płatki owsiane górskie

Owsianka jest pełnowartościowym produktem idealnie nadającym się na pierwsze śniadanie, niestety niedocenianym przez większość z nas. Niski indeks glikemiczny powoduje, iż jest stopniowo uwalniana, a następnie trawiona przez nasz organizm. Dzięki temu na długo pozostawia uczucie sytości. Węglowodany zawarte w płatkach owsianych dostarczają nam zastrzyk energii na cały dzień a ich niska cena i wysoka wydajność sprawiają, że są znakomitym pomysłem na pyszne i tanie śniadanie.

Ich właściwości sprawiają, że dostarcza nam cenne witaminy: E, PP, B1, B6 oraz minerały takie jak magnez, czy selen. Jest bogata w łatwostrawne białko, skrobie oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (najkorzystniejsze dla naszego organizmu). Ponadto owsianka jest bogata w błonnik. Jego działanie możemy przybliżyć do „szczotki” wymiatającej wszystkie szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny zalegające w naszym organizmie niekiedy przez długie lata.

Polecana jest szczególnie osobom mającym problemy z układem pokarmowym, gdyż doskonale radzi sobie z niestrawnością oraz zaparciami. Ponadto płatki owsiane opóźniają proces starzenia organizmu, dzięki zawartej w niej przeciwutleniaczom, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. W sklepach kupić możemy płatki owsiane górskie i błyskawiczne, ja zdecydowanie polecam te pierwsze, ponieważ są one mniej przetworzone. W przeciwieństwie do płatków owsianych błyskawicznych wymagają jednak gotowania a nie tylko zalania wrzątkiem i to jest ich jedyna wada.

Właściwości płatków owsianych

  • obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
  • wpływają korzystnie na skórę i włosy ( głównie dzięki zawartości witamin z grupy B)
  • dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów
  • łagodzą stany depresyjne
  • skutecznie zwalczają zmęczenie
  • chronią przed nowotworami oraz miażdżycą
  • zapewniają większa sprawność fizyczną i psychiczną
  • skutecznie likwidują uczucie głodu
  • zapewniają uczucie sytości na wiele godzin(3-4h)
  • wspomaga proces odchudzania

Przepis na płatki owsiane na mleku

Osobiście polecam płatki owsiane górskie przygotowane na mleku. Podawane z suszonymi bakaliami takimi jak rodzynki, morele, orzechy, czy figi. Możemy również dodać banana pokrojonego w plasterki lub słodkie jabłko starte na tarce ( małe oczko). Owsiankę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Zalewamy ją gorącym mlekiem i odstawiamy do rana. Bakalie również zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. Następnego dnia ponownie zalewamy owsiankę mlekiem i dodajemy bakalie. Czasem, gdy nie mam zbyt dużo czasu na jej przygotowanie. Płatki po prostu zalewam gorącym mlekiem dodaje bakalie i odstawiam na 5-10 minut do zmięknięcia. Po tym czasie owsianka jest gotowa do jedzenia.

Alternatywą może być przygotowanie płatków owsianych na wodzie – płatki górskie gotujemy przez około 7 minut(z rodzynkami), po lekkim przestudzeniu dodajemy do nich dwie łyżki jogurtu naturalnego, serek twarogowy, banan i łyżkę oleju rzepakowego. Takie płatki owsiane z jogurtem również smakują wyśmienicie.


PŁATKI OWSIANE MOŻEMY PRZYGOTOWAĆ NA WIELE SPOSOBÓW

Zapraszam do zakładki Śniadanie gdzie znajdziesz ciekawe przepisy na pyszną owsiankę!

W ten sposób uzyskuję pełnowartościowe, pyszne śniadanie, które dostarcza mi dużo cennych składników odżywczych oraz przypływ pozytywnej energii na cały dzień. Dzięki płatkom owsianym czuję się lekko, a problemy z zaparciami, czy wzdętym brzuszkiem już mnie nie dotyczą 🙂

Warto podkreślić, że cena płatków owsianych jest bardzo niska(pół kilograma płatków górskich kosztuje około 2,50zł), tak więc Wasze śniadanie może być od dzisiaj smaczne i tanie.

Jeśli jesteś smakoszem płatków owsianych to koniecznie wypróbuj mój przepis na pyszne ciasteczka owsiane.

Płatki owsiane na pierwsze śniadanie
3.8 (76.67%) 6 głos[ów]

You may also like...

5 komentarzy

  1. Tomek napisał(a):

    Odkąd zacząłem budować masę na siłowni, nie wyobrażam sobie śniadania bez płatków owsianych. Zawsze owsiankę jadłem zalaną tylko wodą, może nie smakowała najlepiej, ale w końcu ma mnóstwo węgli, więc się zbyto tym nie przejmowałam. Aż pewnego dnia po prostu wstałem rano i stwierdziłem – ” nie mogę patrzeć na płatki owsiane, nie przejdzie mi już przez gardło…”
    Przepisy na tej stronie były dla mnie wybawieniem, teraz widzę, że owsiankę można przygotować na wiele różnych sposobów. A więc jest pysznie i kolorowo 🙂

  2. Samba2 napisał(a):

    ja uwielbiam płatki owsiane z sezonowymi owocami i jogurtem. A zaczęło się od momentu, gdy miałam fioła na punkcie odchudzania. Parę kg za dużo, więc zaczęłam się zdrowo odżywiać, co wymagało szukania fajnych przepisów i tak właśnie wpadłam na tą stronkę. Teraz oczywiście tworzę własne menu i eksperymentuję w kuchni 🙂
    A jakie są wasze ulubione przepisy z wykorzystanie płatków owsianych?

  3. czarny napisał(a):

    Nie wyobrażam sobie śniadania bez płatków owsiancych. Poza tym, że są zdrowe strasznie mi smakują. Szczególnie uwielbiam owsiankę z bakaliami… mmmmm palce lizać

  4. mxz napisał(a):

    Ten przepis jest świetny, ja gorąco polecam płatki owsiane wykonane według Twojego przepisu ale wrzucajcie jeszcze suszone figi – pychotka!!!

  5. ala napisał(a):

    Ja nie toleruje mleka dlatego przygotowuje płatki owsiane na wodzie. Też są smaczne, chociaż z mlekiem smakują lepiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *