Płatki owsiane na pierwsze śniadanie

przepis na płatki owsiane górskie

Owsianka zjedzona na śniadanie jest pełnowartościowym posiłkiem idealnie nadającym się na pierwszy posiłek, niestety niedocenianym przez większość z nas. Niski indeks glikemiczny powoduje, iż jest stopniowo uwalniana, a następnie trawiona przez nasz organizm. Dzięki temu na długo pozostawia uczucie sytości. Węglowodany zawarte w płatkach owsianych dostarczają nam zastrzyk energii na cały dzień a ich niska cena i wysoka wydajność sprawiają, że są znakomitym pomysłem na pyszne i tanie śniadanie.

Dlaczego powinniśmy zjadać płatki owsiane na śniadanie?

Ich właściwości sprawiają, że dostarcza nam cenne witaminy: E, PP, B1, B6 oraz minerały takie jak magnez, czy selen. Jest bogata w łatwostrawne białko, skrobie oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (najkorzystniejsze dla naszego organizmu). Ponadto owsianka jest bogata w błonnik. Jego działanie możemy przybliżyć do „szczotki” wymiatającej wszystkie szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny zalegające w naszym organizmie niekiedy przez długie lata.

Polecana jest szczególnie osobom mającym problemy z układem pokarmowym, gdyż doskonale radzi sobie z niestrawnością oraz zaparciami. Ponadto owsianka na śniadanie opóźnia proces starzenia organizmu, dzięki zawartej w niej przeciwutleniaczom, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. W sklepach kupić możemy płatki owsiane górskie i błyskawiczne, ja zdecydowanie polecam te pierwsze, ponieważ są one mniej przetworzone. W przeciwieństwie do płatków owsianych błyskawicznych wymagają jednak gotowania, a nie tylko zalania wrzątkiem i to jest ich jedyna wada.

Właściwości płatków owsianych

  • obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
  • wpływają korzystnie na skórę i włosy ( głównie dzięki zawartości witamin z grupy B)
  • dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów
  • łagodzą stany depresyjne
  • skutecznie zwalczają zmęczenie
  • chronią przed nowotworami oraz miażdżycą
  • zapewniają większa sprawność fizyczną i psychiczną
  • skutecznie likwidują uczucie głodu
  • zapewniają uczucie sytości na wiele godzin(3-4h)
  • wspomaga proces odchudzania

Przepis na płatki owsiane na mleku

Osobiście polecam płatki owsiane górskie przygotowane na mleku. Podawane z suszonymi bakaliami takimi jak rodzynki, morele, orzechy, czy figi. Możemy również dodać banana pokrojonego w plasterki lub słodkie jabłko starte na tarce ( małe oczko). Owsiankę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Zalewamy ją gorącym mlekiem i odstawiamy do rana. Bakalie również zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. Następnego dnia ponownie zalewamy owsiankę mlekiem i dodajemy bakalie. Czasem, gdy nie mam zbyt dużo czasu na jej przygotowanie. Płatki po prostu zalewam gorącym mlekiem, dodaje bakalie i odstawiam na 5-10 minut do zmięknięcia. Po tym czasie owsianka jest gotowa do jedzenia.

Alternatywą może być przygotowanie płatków owsianych na wodzie – płatki górskie gotujemy przez około 7 minut (z rodzynkami), po lekkim przestudzeniu dodajemy do nich dwie łyżki jogurtu naturalnego, serek twarogowy, banan i łyżkę oleju rzepakowego. Takie płatki owsiane na śniadanie z jogurtem również smakują wyśmienicie.


PŁATKI OWSIANE MOŻEMY PRZYGOTOWAĆ NA WIELE SPOSOBÓW

W ten sposób uzyskuję pełnowartościowe, pyszne śniadanie, które dostarcza mi dużo cennych składników odżywczych oraz przypływ pozytywnej energii na cały dzień. Dzięki płatkom owsianym czuję się lekko, a problemy z zaparciami, czy wzdętym brzuszkiem już mnie nie dotyczą 🙂

Warto podkreślić, że cena płatków owsianych jest bardzo niska(pół kilograma płatków górskich kosztuje około 2,50zł), tak więc Wasze śniadanie może być od dzisiaj smaczne i tanie.

Jeśli jesteś smakoszem płatków owsianych to koniecznie wypróbuj mój przepis na pyszne ciasteczka owsiane.

Poznaj kilka sposobów na pyszne i przede wszystkim wartościowe śniadanie z wykorzystaniem płatków owsianych.   W sowich przepisach wykorzystałam płatki owsiane błyskawiczne górskie, które nie wymagają gotowania. Co znacznie skraca czas ich przygotowania.

owsianka

Płatki owsiane powinny być nieodłącznym składnikiem każdej zdrowej diety – szczególnie śniadaniowej, gdyż dzięki dużej zawartości błonnika na długo pozostawiają uczucie sytości, a węglowodany w nich zawarte stopniowo uwalniają się do naszego organizmu. Płatki owsiane na pierwsze śniadanie polecane jest dla osób odchudzających się oraz będących na zdrowej diecie, jako pełnowartościowych posiłek.

Płatki owsiane na mleku

Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
250 ml mleka
pół łyżeczki cynamonu
jabłko

Jak przygotować płatki owsiane na mleku?

  • Płatki owsiane z cynamonem zalewamy gorącym mlekiem.
  • Odstawiamy do zmięknięcia.
  • Na końcu dodajemy starte jabłko.

Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: około 10 minut.

Płatki owsiane na mleku sposób II

Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
250 ml mleka
10 g rodzynek
10 g moreli suszonych
5 g suszonych śliwek

Jak przygotować płatki owsiane na mleku sposób II?

  • Dzień wcześniej zalewamy suszone owoce gorącą wodą, aby zmiękły.
  • Płatki owsiane z suszonymi owocami zalewamy gorącym mlekiem.
  • Odstawiamy na 5 minut. 

Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: około 15 minut.

Płatki owsiane z jogurtem

Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
250 ml jogurt
10 g rodzynek
10 g migdałów (płatki)
5 g otrąb pszennych
5 g płatków kokosowych
20 g malin lub innych owoców

Jak przygotować płatki owsiane z jogurtem?

  • Dzień wcześniej zalewamy płatki owsiane wodą, aby zmiękły
  • Następnego dnia łączymy wszystkie składniki

Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: około 5 minut.

Płatki owsiane gotowane na wodzie

Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
20 g ser biały (ziarnisty)
20 g jogurt
olej rzepakowy
rodzynki
pół banana

Jak przygotować płatki owsiane na wodzie?

  • Płatki owsiane górskie z rodzynkami zalewamy wodą i gotujemy około 5 minut. Po ugotowaniu chwilkę odstawiamy.
  • Do płatków dodajemy ser biały, jogurt, pół banana i olej
  • Całość mieszamy
  • Do płatków możemy dodać inne bakalie takie jak morele, figi

Jeśli jesteś smakoszem płatków owsianych, wypróbuj również energetyczne ciasteczka owsiane, które są świetną, zdrową przekąską między posiłkami, jak i  fajnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły.

You may also like...

5 komentarzy

  1. Tomek pisze:

    Odkąd zacząłem budować masę na siłowni, nie wyobrażam sobie śniadania bez płatków owsianych. Zawsze owsiankę jadłem zalaną tylko wodą, może nie smakowała najlepiej, ale w końcu ma mnóstwo węgli, więc się zbyto tym nie przejmowałam. Aż pewnego dnia po prostu wstałem rano i stwierdziłem – ” nie mogę patrzeć na płatki owsiane, nie przejdzie mi już przez gardło…”
    Przepisy na tej stronie były dla mnie wybawieniem, teraz widzę, że owsiankę można przygotować na wiele różnych sposobów. A więc jest pysznie i kolorowo 🙂

  2. Samba2 pisze:

    ja uwielbiam płatki owsiane z sezonowymi owocami i jogurtem. A zaczęło się od momentu, gdy miałam fioła na punkcie odchudzania. Parę kg za dużo, więc zaczęłam się zdrowo odżywiać, co wymagało szukania fajnych przepisów i tak właśnie wpadłam na tą stronkę. Teraz oczywiście tworzę własne menu i eksperymentuję w kuchni 🙂
    A jakie są wasze ulubione przepisy z wykorzystanie płatków owsianych?

  3. czarny pisze:

    Nie wyobrażam sobie śniadania bez płatków owsiancych. Poza tym, że są zdrowe strasznie mi smakują. Szczególnie uwielbiam owsiankę z bakaliami… mmmmm palce lizać

  4. mxz pisze:

    Ten przepis jest świetny, ja gorąco polecam płatki owsiane wykonane według Twojego przepisu ale wrzucajcie jeszcze suszone figi – pychotka!!!

  5. ala pisze:

    Ja nie toleruje mleka dlatego przygotowuje płatki owsiane na wodzie. Też są smaczne, chociaż z mlekiem smakują lepiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *