Płatki owsiane na pierwsze śniadanie

owsiankaNie wiesz, co przygotować na śniadanie?
A może… płatki owsiane.

Owsianka jest pełnowartościowym produktem idealnie nadającym się na pierwsze śniadanie, niestety niedocenianym przez większość z nas.  Niski indeks glikemiczny powoduje, iż jest stopniowo uwalniana, a następnie trawiona przez nasz organizm. Dzięki temu na długo pozostawia uczucie sytości. Węglowodany zawarte w owsiance dostarczają nam zastrzyk energii na cały dzień.

Ich właściwości sprawiają, że dostarcza nam cenne witaminy: E, PP, B1, B6 oraz minerały takie jak magnez, czy selen. Jest bogata w łatwostrawne białko, skrobie oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (najkorzystniejsze dla naszego organizmu). Ponadto owsianka jest bogata w błonnik. Jego działanie możemy przybliżyć do „szczotki” wymiatającej wszystkie szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny zalegające w naszym organizmie niekiedy przez długie lata.

Polecana jest szczególnie osobom mającym problemy z układem pokarmowym, gdyż doskonale radzi sobie z niestrawnością oraz zaparciami. Ponadto płatki owsiane opóźniają proces starzenia organizmu, dzięki zawartej w niej przeciwutleniaczy, które skutecznie zwalczają wolne rodniki.

Właściwości płatków owsianych :

  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • wpływa korzystnie na skórę i włosy ( głównie dzięki zawartości witamin z grupy B)
  • dostarcza nam niezbędnych witamin i minerałów
  • łagodzi stany depresyjne
  • skutecznie zwalczają zmęczenie
  • chronią przed nowotworami oraz miażdżycą
  • zapewniają większa sprawność fizyczną i psychiczną
  • skutecznie likwidują uczucie głodu
  • zapewniają uczucie sytości na wiele godzin ( 3-4 h)
  • wspomaga proces odchudzania

Przepis na pyszną owsiankę:

Osobiście polecam płatki owsiane górskie przygotowane na mleku. Podawane z suszonymi bakaliami takimi jak rodzynki, morele, orzechy, czy figi. Możemy również dodać banana pokrojonego w plasterki lub słodkie jabłko starte na tarce ( małe oczko). Owsiankę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Zalewamy ją gorącym mlekiem i odstawiamy do rana. Bakalie również zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. Następnego dnia ponownie zalewamy owsiankę mlekiem i dodajemy bakalie. Czasem, gdy nie mam zbyt dużo czasu na jej przygotowanie. Płatki po prostu zalewam gorącym mlekiem dodaje bakalie i odstawiam na 5-10 minut do zmięknięcia. Po tym czasie owsianka jest gotowa do jedzenia.


PŁATKI OWSIANE MOŻEMY PRZYGOTOWAĆ NA WIELE SPOSOBÓW

Zapraszam do zakładki Śniadanie znajdziesz tam ciekawe przepisy na pyszne płatki owsiane!

W ten sposób uzyskuję pełnowartościowe, pyszne śniadanie, które dostarcza mi dużo cennych składników odżywczych oraz przypływ pozytywnej energii na cały dzień. Dzięki płatkom owsianym czuję się lekko, a problemy z zaparciami, czy wzdętym brzuszkiem już mnie nie dotyczą 🙂

Warto podkreślić, że cena płatków owsianych jest bardzo niska tak więc Wasze śniadanie może być od dzisiaj smaczne i tanie.

4 Responses to Płatki owsiane na pierwsze śniadanie

  • Tomek says:

    Odkąd zacząłem budować masę na siłowni, nie wyobrażam sobie śniadania bez płatków owsianych. Zawsze owsiankę jadłem zalaną tylko wodą, może nie smakowała najlepiej, ale w końcu ma mnóstwo węgli, więc się zbyto tym nie przejmowałam. Aż pewnego dnia po prostu wstałem rano i stwierdziłem – ” nie mogę patrzeć na płatki owsiane, nie przejdzie mi już przez gardło…”
    Przepisy na tej stronie były dla mnie wybawieniem, teraz widzę, że owsiankę można przygotować na wiele różnych sposobów. A więc jest pysznie i kolorowo 🙂

  • Samba2 says:

    ja uwielbiam płatki owsiane z sezonowymi owocami i jogurtem. A zaczęło się od momentu, gdy miałam fioła na punkcie odchudzania. Parę kg za dużo, więc zaczęłam się zdrowo odżywiać, co wymagało szukania fajnych przepisów i tak właśnie wpadłam na tą stronkę. Teraz oczywiście tworzę własne menu i eksperymentuję w kuchni 🙂
    A jakie są wasze ulubione przepisy z wykorzystanie płatków owsianych?

  • czarny says:

    Nie wyobrażam sobie śniadania bez płatków owsiancych. Poza tym, że są zdrowe strasznie mi smakują. Szczególnie uwielbiam owsiankę z bakaliami… mmmmm palce lizać

  • mxz says:

    Ten przepis jest świetny, ja gorąco polecam płatki owsiane wykonane według Twojego przepisu ale wrzucajcie jeszcze suszone figi – pychotka!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

xxx
Zobacz też:
Facebook
Reklama
Miejsce na Twoją reklamę