Jajka zapiekane w chrupiącej bułce
Po ich wypróbowaniu, już nigdy nie będziesz chciał/ła jeść innego śniadania. Bułeczki z jajkiem dodadzą nam energii na cały dzień. Jedźmy je jednak z umiarem – takie śniadanie, to ponad 400 kcal. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej możesz nieco zmniejszyć kaloryczność bułeczek. Zastąp boczek szynką lub pieczonym kurczakiem.
Składniki:
jajo
bułka pszenna
20 g boczku
20 g sera żółtego Gouda
30 g cebuli
Jak przygotować zapiekane jaja w bułce?
- Wydrążamy środek z bułki.
- Przygotowujemy farsz (boczek podsmażamy z cebulką).
- Na spód bułki dajemy farsz, posypujemy żółtym serem i wlewamy jajko.
- Całość posypujemy solą, pieprzem oraz papryką czerwoną ostrą.
- Zapiekamy ok. 30 minut (w zależności jakie jajo lubimy) w piekarniku 180*C
Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wartość kaloryczna: ok. 400 kcal