Jajka zapiekane w chrupiącej bułce

Po ich wypróbowaniu, już nigdy nie będziesz chciał/ła jeść innego śniadania. Bułeczki z jajkiem dodadzą nam energii na cały dzień. Jedźmy je jednak z umiarem – takie śniadanie, to ponad 400 kcal. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej możesz nieco zmniejszyć kaloryczność bułeczek. Zastąp boczek szynką lub pieczonym kurczakiem.

Składniki:

jajo
bułka pszenna
20 g boczku
20 g sera żółtego Gouda
30 g cebuli

 

 

 

 

 Jak przygotować zapiekane jaja w bułce?

  • Wydrążamy środek z bułki.
  • Przygotowujemy farsz (boczek podsmażamy z cebulką).
  • Na spód bułki dajemy farsz, posypujemy żółtym serem i wlewamy jajko.
  • Całość posypujemy solą, pieprzem oraz papryką czerwoną ostrą.
  • Zapiekamy ok. 30 minut (w zależności jakie jajo lubimy) w piekarniku 180*C

Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wartość kaloryczna: ok. 400 kcal

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *