Domowy twarożek na śniadanie
Domowy twarożek możemy przygotować na wiele sposobów. Jednak mi najbardziej smakuje ze szczypiorkiem i rzodkiewką, wtedy czuję powiew wiosny. Twarożek, to dobry pomysł na śniadanie, rewelacyjnie smakuje ze świeżym pieczywem – zawsze się obroni. W wersji dietetycznej, warto zastąpić chleb pieczywem chrupkim, które jest mniej kaloryczne.
Składniki:
50 g świeżego ogórka (8 kcal)
2 rzodkiewki (4 kcal)
100 g serka twarogowego półtłustego (120 kcal)
30 g jogurtu naturalnego (30 kcal)
przyprawy: pieprz, sól
4 kromki chleba chrupkiego (90 kcal)
2 łyżki szczypiorku (4 kcal)
Jak przygotować twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką?
- Należy drobno pokroić ogórka i rzodkiewkę, a następnie dodać rozdrobniony twarożek i wymieszać z jogurtem.
- Na koniec przyprawiamy do smaku.
- Domowy twarożek nakładamy na chrupki chleb i posypujemy szczypiorkiem.
Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: około 10 minut.
Wartość kaloryczna: 130 kcal
Fajny przepis. Osobiście do serka zawsze dodaje łyżkę oleju lnianego.