Domowy twarożek na śniadanie

Domowy twarożek możemy przygotować na wiele sposobów. Jednak mi najbardziej smakuje ze szczypiorkiem i rzodkiewką, wtedy czuję powiew wiosny. Twarożek, to dobry pomysł na śniadanie, rewelacyjnie smakuje ze świeżym pieczywem – zawsze się obroni. W wersji dietetycznej, warto zastąpić chleb pieczywem chrupkim, które jest mniej kaloryczne.
Kanapka z szczypiorkiem i rzodkiewką

Składniki:

50 g świeżego ogórka (8 kcal)
2 rzodkiewki (4 kcal)
100 g serka twarogowego półtłustego (120 kcal)
30 g jogurtu naturalnego (30 kcal)
przyprawy: pieprz, sól
4 kromki chleba chrupkiego (90 kcal)
2 łyżki szczypiorku (4 kcal)

Jak przygotować twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką?

  • Należy drobno pokroić ogórka i rzodkiewkę, a następnie dodać rozdrobniony twarożek i wymieszać z jogurtem.
  • Na koniec przyprawiamy do smaku.
  • Domowy twarożek nakładamy na chrupki chleb i posypujemy szczypiorkiem.

Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: około 10 minut.
Wartość kaloryczna: 130 kcal

You may also like...

1 Response

  1. Ped pisze:

    Fajny przepis. Osobiście do serka zawsze dodaje łyżkę oleju lnianego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *