Placuszki jogurtowe, czyli pancakes w dietetycznej wersji

Idealne placuszki na słodkie śniadanie. Jogurt w połączeniu z owocami powoduje, że placuszki w środku są wilgotne i niesamowicie pyszne. Możemy je smażyć zarówno z tłuszczem jak i bez niego. Równie dobrze smakują bez dodatku owoców, polane sosem daktylowym.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki jogurtu greckiego
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 jajo
1 łyżka soku z cytryny
owoce najlepiej świeże, takie które nie mają zbyt dużo soku (jagody, maliny, czasem dodaje rodzynki)

Jak przygotować placuszki jogurtowe?

  • Wszystkie składniki mieszamy razem, tak aby uzyskać gładką konsystencję ( bez grudek). Ja w tym celu używam specjalnej trzepaczki.
  • Patelnie lekko natłuszczamy olejem kokosowym (wersja dietetyczna). Jeśli chcemy mieć fajną chrupiącą skórkę, dodajemy więcej oleju.
  • Smażymy placuszki na złoty kolor.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *