Placuszki jogurtowe, czyli pancakes w dietetycznej wersji
Idealne placuszki na słodkie śniadanie. Jogurt w połączeniu z owocami powoduje, że placuszki w środku są wilgotne i niesamowicie pyszne. Możemy je smażyć zarówno z tłuszczem jak i bez niego. Równie dobrze smakują bez dodatku owoców, polane sosem daktylowym.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki jogurtu greckiego
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 jajo
1 łyżka soku z cytryny
owoce najlepiej świeże, takie które nie mają zbyt dużo soku (jagody, maliny, czasem dodaje rodzynki)
Jak przygotować placuszki jogurtowe?
- Wszystkie składniki mieszamy razem, tak aby uzyskać gładką konsystencję ( bez grudek). Ja w tym celu używam specjalnej trzepaczki.
- Patelnie lekko natłuszczamy olejem kokosowym (wersja dietetyczna). Jeśli chcemy mieć fajną chrupiącą skórkę, dodajemy więcej oleju.
- Smażymy placuszki na złoty kolor.