Jak przyrządzić zdrowe śniadanie?
Dietetycy biją na alarm, że śniadanie to bazowy posiłek dnia, który dostarcza energii i niezbędnych składników na start. Mimo że wiedza na temat zdrowego odżywiania i związanych z nim benefitów staje się coraz bardziej dostępna, pojawiają się zatrważające informacje, że wciąż niektórzy z własnej woli rezygnują ze spożywania śniadań.
Najpopularniejszym argumentem jest przede wszystkim brak czasu. Komu jednak nie spieszy się z samego rana, przygotowując się do wyjścia lub dodatkowo ponaglając w tym samym czasie dzieci? Kolejną, równie często poruszaną kwestią, jest brak apetytu o tak wczesnej porze. Wynika to głównie z nadmiernych kolacji, których układ pokarmowy nie jest w stanie strawić przez całą noc (kiedy metabolizm znacznie spowalnia, pozwalając się organizmowi zregenerować).
Nie warto jednak na siłę szukać argumentów, które pozwalają rezygnować ze śniadań, ponieważ ich wartość dla organizmu jest nie do przecenienia, a rezygnując z nich, wyrządzamy krzywdę samym sobie. Chyba nie opłaca się tak ryzykować bez celu?
Dla tych, którzy dość mają kanapek
Kiedy podnosi się kwestię śniadań, ich zagorzali przeciwnicy uparcie twierdzą, że kanapki, które obecnie stanowią jedną z najpopularniejszych wersji śniadaniowego menu, są po prostu sztampowe i nie zachęcają do podjęcia się zjadania pierwszego w ciągu dnia posiłku. Kto jednak powiedział, że kanapki muszą się pojawić na stole? Istnieje ich doskonała alternatywa, która dostarcza równie cenne składniki odżywcze i dodaje energii do codziennych wyzwań. W tej roli sprawdzą się płatki śniadaniowe.
Oczywiście nie ma tu mowy o sztucznych podróbkach, które zawierają przede wszystkim cukier i słodkie dodatki, chętnie spożywane przez dzieci. Takie substytuty w krótkim czasie mogą doprowadzić do chorób lub złego samopoczucia, a cel jest przecież wręcz odwrotny.
Zamiast gotowego musli można przyrządzić posiłek samodzielnie z kilku prostych składników. Wystarczą ulubione płatki, np. owsiane lub jęczmienne, które należy wymieszać z ulubionymi owocami suszonymi lub świeżymi. Do tego jogurt naturalny lub mleko (sprawdzi się zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego). Potem wystarczy wszystko wymieszać i delektować się zdrowym musli!