Płatki owsiane na wiele sposobów

Poznaj kilka sposobów na pyszne i przede wszystkim wartościowe śniadanie z wykorzystaniem płatków owsianych.   W sowich przepisach wykorzystałam płatki owsiane błyskawiczne górskie, które nie wymagają gotowania. Co znacznie skraca czas ich przygotowania.

owsianka

Płatki owsiane powinny być nieodłącznym składnikiem każdej zdrowej diety – szczególnie śniadaniowej, gdyż dzięki dużej zawartości błonnika na długo pozostawiają uczucie sytości, a węglowodany w nich zawarte stopniowo uwalniają się do naszego organizmu. Płatki owsiane na pierwsze śniadanie polecane jest dla osób odchudzających się oraz będących na zdrowej diecie, jako pełnowartościowych posiłek.

Płatki owsiane na mleku

Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
250 ml mleka
pół łyżeczki cynamonu
jabłko

Jak przygotować płatki owsiane na mleku?

  • Płatki owsiane z cynamonem zalewamy gorącym mlekiem.
  • Odstawiamy do zmięknięcia.
  • Na końcu dodajemy starte jabłko.

Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: około 10 minut.

Płatki owsiane na mleku sposób II

Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
250 ml mleka
10 g rodzynek
10 g moreli suszonych
5 g suszonych śliwek

Jak przygotować płatki owsiane na mleku sposób II?

  • Dzień wcześniej zalewamy suszone owoce gorącą wodą, aby zmiękły.
  • Płatki owsiane z suszonymi owocami zalewamy gorącym mlekiem.
  • Odstawiamy na 5 minut. 

Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: około 15 minut.

Płatki owsiane z jogurtem

Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
250 ml jogurt
10 g rodzynek
10 g migdałów (płatki)
5 g otrąb pszennych
5 g płatków kokosowych
20 g malin lub innych owoców

Jak przygotować płatki owsiane z jogurtem?

  • Dzień wcześniej zalewamy płatki owsiane wodą, aby zmiękły
  • Następnego dnia łączymy wszystkie składniki

Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: około 5 minut.

Płatki owsiane gotowane na wodzie

Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
20 g ser biały (ziarnisty)
20 g jogurt
olej rzepakowy
rodzynki
pół banana

Jak przygotować płatki owsiane na wodzie?

  • Płatki owsiane górskie z rodzynkami zalewamy wodą i gotujemy około 5 minut. Po ugotowaniu chwilkę odstawiamy.
  • Do płatków dodajemy ser biały, jogurt, pół banana i olej
  • Całość mieszamy
  • Do płatków możemy dodać inne bakalie takie jak morele, figi

Jeśli jesteś smakoszem płatków owsianych wypróbuj również energetyczne ciasteczka owsiane, które są świetną, zdrową przekąską między posiłkami, jak i  fajnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły.

Płatki owsiane na wiele sposobów
5 (100%) 2 głos[ów]

You may also like...

2 komentarze

  1. krolik napisał(a):

    Mój sposób na płatki owsiane jest dokładnie taki sam ja w pierwszym przepisie tylko nie stosuje mleka a wodę. Też smaczne:)

  2. Baskaa999 napisał(a):

    U mnie ostatnio na śniadanie jest zawsze owsianka na ciepło. Nie wyobrażam sobie bez niej śniadania. Robię ją tak. Płatki owsiane zalewam wodą i gotuję. Po ugotowaniu dodaję rodzynki, figi, łyżkę sera białego, łyżkę oleju rzepakowego. Wszytko razem mieszam i gotowe. Takie śniadanie jest pełnowartościowe i na długo nie czuję głodu. A ostatnio mój 2 letni synek wyjada mi całą owsiankę heheh więc w tym przepisie musi coś być 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *