Łosoś z piekarnika podawany z pieczonymi ziemniaczkami
Chyba każdy wie, że ryby warto jeść ze względu na ich zdrowotne właściwości. Zawierają sporo korzystnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych omega 3 . Czasem jednak nie nie mamy pomysłu na ich przygotowanie. Dzisiaj podaje prosty przepis na pieczonego łososia z ziemniaczkami. Nie trzeba mieć zdolności kulinarnych, by wyszedł idealny.
Składniki:
dzwonki ( około 300 dag) świeżego łososia, lub płat łososia
przyprawy: czosnek, zioła (oregano, bazylia, rozmaryn), koperek, cebula, pieprz
1 łyżka oleju słonecznikowego
6 ziemniaków (500 dag)
Jak zrobić pysznego łososia z piekarnia?
- Dzwonki łososia nacieram dzień wcześniej ( ziołami, koperkiem, pieprzem, czosnkiem – przeciśniętym wcześniej przez wyciskarkę).
- Na wierzch kładę cebulkę pokrojoną w talarki.
- Możemy również dodać odrobinę, vegety do smaku, jednak uważam, że nie jest to konieczne i zabija smak ryby.
- Przyprawionego łososia wkładamy do lodówki, aby ładnie przeszedł przyprawami.
- Następnego dnia przygotowujemy ziemniaczki, obieramy je z łupki i kroimy na ćwiartki.
- Przyprawiamy je ziołami (oregano, bazylia) i dodajemy 1-2 łyżki oleju.
- Łososia wraz z ćwiartkami ziemniaków wykładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200-250 *C) i pieczemy około 1- 1,5 godziny.
Wskazówka! Należy użyć specjalnej formy do pieczenia wyposażoną w kratkę.
Porcja: na dwie osoby
Czas pieczenia: około 1-1,5 godziny
Podawać z: pieczonymi ziemniaczkami i sałatką grecką.
Ale super wygląda ten łosoś. Muszę wypróbować przepis. Od dzisiaj zaczynam zdrowe odżywianie i wprowadzam do mojego menu więcej rybek.