Łosoś z piekarnika podawany z pieczonymi ziemniaczkami

losos

Składniki:

  • 2 dzwonki ( ok. 300 dag) świeżego łososia
  • przyprawy: czosnek, zioła (oregano, bazylia,  rozmaryn), koperek, cebula, pieprz,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 6 ziemniaków (500 dag)

 

 

 

 

Sposób wykonania:

  • Dzwonki łososia nacieram dzień wcześniej ( ziołami, koperkiem, pieprzem, czosnkiem – przeciśniętym wcześniej przez wyciskarkę).
  • Na wierzch kładę cebulkę pokrojoną w talarki.
  • Możemy również dodać odrobinę, vegety do smaku, jednak uważam, że nie jest to konieczne i zabija smak ryby.
  • Przyprawionego łososia wkładamy do lodówki, aby ładnie przeszedł przyprawami.
  • Następnego dnia przygotowujemy ziemniaczki, obieramy je z łupki i kroimy na ćwiartki.
  • Przyprawiamy je ziołami (oregano, bazylia) i dodajemy 1-2 łyżki oleju.
  •  Łososia wraz z ćwiartkami ziemniaków wykładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200-250 *C) i pieczemy około 1- 1,5 godziny.

Wskazówka! Należy użyć specjalnej formy do pieczenia wyposażoną w kratkę.

losos

Wartość kaloryczna (dla 1 osoby)

Porcja: na dwie osoby
Czas pieczenia: około 1-1,5 godziny
Podawać z: pieczonymi ziemniaczkami i sałatką grecką.

losos

One Response to Łosoś z piekarnika podawany z pieczonymi ziemniaczkami

  • Ped says:

    Ale super wygląda ten łosoś. Muszę wypróbować przepis. Od dzisiaj zaczynam zdrowe odżywianie i wprowadzam do mojego menu więcej rybek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

xxx
Zobacz też:
Facebook
Reklama
Miejsce na Twoją reklamę