Jak zrobić wiosenną sałatkę? – przepisy

Smaczne, kolorowe wiosenne sałatki, to doskonały sposób na uzupełnienie naszego menu w brakujące witaminy oraz poprawa samopoczucia po długiej zimie. Pora więc uzupełnić swoje menu w świeże chrupiące sałatki. Tym bardziej, że ich wykonanie jest banalnie proste i zajmie zaledwie chwilkę. Są doskonałe na lekkie śniadanie, czy kolację, idealnie pasują do obiadu i …  zawsze poprawiają humor.

Wiosenne sałatki, to najczęściej połączenie świeżych sałat różnego rodzaju z sezonowymi warzywami (pomidor koktajlowy, czerwona cebula, papryka, ogórek itp.). Moja ulubiona, to sałatka wiosenna z rzodkiewką i ogórkiem, sałatka wiosenna z jajkiem, wiosenna sałatka z rukolą, sałatka grecka, sałatka wiosenna z kurczakiem itp.

Najlepsza sałatka grecka

Wiosenna sałatka – bomba witaminowa

Warzywa zawierają wiele cenny witamin i mikroelementów, które niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Pamiętajmy jedynie, aby warzywa pochodziły ze sprawdzonego źródła, gdyż tzw. nowalijki mogą zawierać wiele szkodliwych dla naszego zdrowia pestycydów, które przyspieszają wzrost warzyw i zapobiegają wielu chorobom, niestety dla człowieka są szkodliwe.

Nie każdy jednak może pozwolić sobie na hodowle warzyw w przydomowym ogródku. Alternatywą może być hodowla warzyw – w skrzyniach, czy dużych donicach. Wielu z nas kupuje warzywa w sklepie, czy w warzywniaku. Jednak nie zawsze te największe i najczerwieńsze pomidory są najlepsze i najzdrowsze. Musimy o tym pamiętać dokonując zakupu.

Szybka wiosenna sałatka na wiele sposobów – przepisy

Uwielbiam kombinować w kuchni, a więc moja sałatka zawsze jest inna, a smak zachwyca moich gości.  Dobrym pomysłem jest dodanie do naszej wiosenne sałatki owoców. Doskonale sprawdzają się tutaj cząstki pomarańczy, winogrona, gruszka, czy suszone figi. Ciekawy smak uzyskamy wrzucając parę orzechów włoskich, czy migdałów. Możemy również dodać grillowanego kurczaka, jajko, czy ser feta. Dobrym pomysłem są również owoce morza, dzięki nim nasza sałatka wiosenna będzie bardzo wykwintna i idealnie sprawdzi się na delikatną kolację przy lampce wina.

Sałatki wiosenne, aby były bardziej sycące można podawać z świeżym pieczywem na przykład bagietką czosnkową. Warto naszą sałatkę skropić oliwą z oliwek lub innym olejem, który lubimy. W ten sposób naszą sałatkę wiosenną wzbogacimy dodatkowo o cenne kwasy tłuszczowe omega 3. Wybierajmy te w ciemnych butelkach, zimno tłoczone.

Wiosenna sałatka z rukolą – przepis

Składniki:

  • rukola
  • pomidor
  • papryka
  • ser feta
  • cebula czerwona
  • oliwa z oliwek
  • figi
  • pomarańcza
  • sól (nie koniecznie)

Jak zrobić wiosenną sałatkę z rukolą?

  • Wszystkie warzywa kroimy, dodajemy rukolę, ser feta, figi, pomarańcza. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku.

Oliwa z oliwek najlepsza do sałatek

Wiosenna sałatka z jajkiem – przepis

Składniki:

  • sałata rzymska
  • pomidor malinowy
  • papryka
  • ogórek
  • cebula czerwona
  • jajo
  • winogrona czerwone
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić wiosenną sałatkę z jajkiem?

  • Wszystkie warzywa kroimy, dodajemy winogrona, jajo. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek.

 

Zobacz również: Sałatka gyros z kurczakiem – jak zrobić?

Jak zrobić wiosenną sałatkę? – przepisy
Oceń ten wpis

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *