Filet z kurczaka na parze z warzywami

Gotowanie na parze jest dobrym sposobem, aby ograniczyć kaloryczność posiłków. Potrawy tak przygotowane nie wymagają dodawania tłuszczu, a przy tym zachowują dużo więcej witamin w porównaniu do pieczenia, czy smażenia. Do gotowania na parze służą specjalne garnki lub parowary. Jest, to bardzo szybki sposób na przygotowanie posiłku.
Parowary polecane są szczególnie osobom na diecie odchudzającej, możemy przygotować w nich praktycznie wszystko. Warzywa z parowaru nie tracą swojego koloru i jędrności, zachowują swój smak i witaminy, które nie są wypłukiwane przez wodę. Dodatkową zaletą parowaru jest to, że cały obiad możemy przygotować przy użyciu jednego urządzenia. To duża oszczędność czasu.

Filet z kurczaka przygotowany na parze jest bardzo soczysty, najlepiej smakuje z ryżem brązowym lub kaszą jęczmienną. Kaszę i ryż możemy również przygotować w parowarze, nie potrzebujemy gotować ich osobno w wodzie.

kurczak

Składniki:

100 g filetu z kurczaka
150 g mrożonych lub świeżych warzyw
łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: curry, pieprz, sól, papryka

 

 

Jak przygotować filet z kurczaka na parze?

  • Filet z kurczaka marynujemy w przyprawach około 12 godzin (najlepiej zostawić na noc)
  • Ziemniaki razem z filetem gotujemy na parze (w parowniku) ok. 30 min.
  • 5-10 minut przed końcem gotowania wrzucamy do garnka mrożone warzywka.
  • Warzywa podajemy polane oliwą z oliwek.
  • Ziemniaczki posypujemy świeżym koperkiem.

kurczak2

Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: ok. 35 minut.
Wartość kaloryczna ( 1 osoba): ok. 300 kcal

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *