Energetyczne ciasteczka owsiane
Dietetyczne ciasteczka owsiane, to idealny pomysł dla osób, które są na diecie i nie mają czasu na długie siedzenie w kuchni. Ciasteczka można zabrać z sobą do pracy na drugie śniadanie, będą idealnym dodatkiem do kawy.
Dzisiaj podaje przepis na ciasteczka owsiane z bakaliami bez dodatku cukru. Duża ilość bakalii sprawia,że ciasteczka są słodkie i nie potrzeba ich dodatkowo dosładzać, co ma duże znaczenie, jeśli jesteśmy aktualnie na diecie i liczymy każda kalorię. Ciasteczka owsiane, to także dobra propozycja dla dzieci na śniadanie do szkoły, pokocha je każdy maluch.
Składniki:
250 g płatów owsianych
banan
jabłko
jajo
bakalie (orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki, figi, słonecznik, morele, goja itp.)
Jak przygotować ciasteczka owsiane?
- Banan, jabłko, jajo miksujemy na gładką konsystencję.
- Do musu dodajemy płatki owsiane i bakalie.
- Konsystencja ciasta musi być lekko wilgotna, tak aby można było uformować małe ciasteczka.
- Na formę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ciasteczka.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180*C, ok. 30 minut do momentu, aż ciastka nabiorą złotego koloru.
Ciasto z który będziemy formować nasze ciasteczka, nie może być za rzadkie, ani za suche. Jeśli jest za rzadkie dodajemy więcej płatków owsianych, jeśli za gęste dodajemy więcej musu owocowego.
Tak wyglądają ciasteczka owsiane po upieczeniu – powinny mieć lekko złoty kolor. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Ja używam funkcji: termoobieg.
Więcej przepisów na płatki owsiane znajdziesz w artykule: Płatki owsiane na wiele sposobów.
Jeśli nie masz pomysłu na owsiankę na śniadanie, a twój przepis już ci nie smakuje, to koniecznie musisz zobaczyć ten wpis: Płatki owsiane na pierwsze śniadanie.
Ciasteczka wyglądają tak apetycznie, że aż postanowiłam zrobić je samodzielnie w domu 🙂 i wyszły super. Polecam do kawy, są zdrowe, dietetyczne i smakują obłędnie.
Czy banana można zastąpić innym owocem?
Bet4 możesz próbować, ale musisz wybrać słodkie owoce.
Do ciasteczek nie dodajemy cukru, a banan dodaje nam naturalnej słodyczy.
To jest chyba najlepszy przepis na ciasteczka owsiane jaki znalazłam w sieci. Są miękkie a jednocześnie chrupiące, nie za suche, nie za mokre – idealne. Moje dzieci je uwielbiają. Chyba muszę wypróbować więcej przepisów z tej strony:)
Ile trzeba bakalij?
im więcej dodamy bakalii tym ciasteczka będą słodsze, ja daje zawsze na oko.