Dietetyczna zupa krem z zielonym groszkiem
Zupy, to idealny posiłek dla osób na diecie odchudzającej lub po prostu dbających o linię. Są mało kaloryczne, a przy tym bardzo sycące.
Zupa z groszkiem zielonym, to najsmaczniejsza zupa jaką jadłam. Jej wiosenny żywy kolor i kremowa konsystencja, to jest to co w niej najbardziej lubię. Możemy podawać ją z groszkiem ptysiowym lub kleksem śmietany.
Składniki:
50 g ryżu
70 g marchwi, korzenia selera, pietruszki
0,5 l bulionu warzywnego
100 g mrożonego groszku
pomidor
Jak zrobić zupę z zielonego groszku?
-
- Ryż gotujemy
- Warzywa kroimy w drobną kostkę
- Do gotującego się bulionu dodajemy groszek i pokrojone warzywa
- Gotujemy około 25 minut
- Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy obrany ze skórki pomidor (pokrojony wcześniej w kostkę)
- Na sam koniec wrzucamy ryż
- Doprawiamy do smaku; sól, pieprz, zioła
Porcja: na dwie osoby
Czas: około 30 minut
Wartość kaloryczna (2 osoby): 344 kcal
Wskazówka! Aby skórka z pomidora łatwo zeszła, należy sparzyć go wcześniej wrzątkiem.
Co jutro gotujecie na obiad? Ja przyrzadze rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Jest przepyszna.