Dietetyczna zupa krem z zielonym groszkiem

Zupy, to idealny posiłek dla osób na diecie odchudzającej lub po prostu dbających o linię. Są mało kaloryczne, a przy tym bardzo sycące.
Zupa z groszkiem zielonym, to najsmaczniejsza zupa jaką jadłam. Jej wiosenny żywy kolor i kremowa konsystencja, to jest to co w niej najbardziej lubię. Możemy podawać ją z groszkiem ptysiowym lub kleksem śmietany.
Najlepsza zupa z zielonym groszkiem

Składniki:

50 g ryżu
70 g marchwi, korzenia selera, pietruszki
0,5 l bulionu warzywnego
100 g mrożonego groszku
pomidor

 

 

 

Jak zrobić zupę z zielonego groszku?

    • Ryż gotujemy
    • Warzywa kroimy w drobną kostkę
    • Do gotującego się bulionu dodajemy groszek i pokrojone warzywa
    • Gotujemy około 25 minut
    • Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy obrany ze skórki pomidor (pokrojony wcześniej w kostkę)
    • Na sam koniec wrzucamy ryż
    • Doprawiamy do smaku; sól, pieprz, zioła

Porcja: na dwie osoby
Czas: około 30 minut
Wartość kaloryczna (2 osoby): 344 kcal
Wskazówka! Aby skórka z pomidora łatwo zeszła, należy sparzyć go wcześniej wrzątkiem.

You may also like...

1 Response

  1. Mania39 pisze:

    Co jutro gotujecie na obiad? Ja przyrzadze rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Jest przepyszna.

Skomentuj Mania39 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *