Cała prawda o jogurcie

jogurt

Zewsząd atakują nas reklamy jogurtów. Od naturalnych, dietetycznych, z dodatkiem musli, kolorowych kuleczek, czekolady, o zwykłych owocowych smakach po tak wymyślne jak straciatella, czy aloes. W erze, w której dbanie o linię stało się nieodzownym elementem życia, jogurty, kojarzące się- bez względu na smak- z niskokaloryczną dietą i idealną figurą stały się jednym z najpopularniejszych produktów.

Czy jednak każdy jogurt jest zdrowy i ma zbawienny wpływ na naszą sylwetkę i zdrowie? Niestety NIE.

Jogurt jest oczywiście bardzo wartościowym składnikiem codziennej diety, szczególnie u ludzi dorosłych, którzy w gorszym stopniu tolerują zawartą w mleku laktozę. Najważniejsze jednak, by był to odpowiedni jogurt.

PRAWDZIWY jogurt powinien zawierać tylko dwa składniki, a mianowicie mleko i bakterie, powstałe w procesie pasteryzacji; może powstawać z dodatkiem probiotyków (wówczas najczęściej nazywany jest „bio-jogurtem”). W idealnym jogurcie powinna oddzielać się warstwa wody; jeżeli produkt ma konsystencję kremu oznacza to, że do produkcji użyto żelatyny, skrobii ziemniaczanej i mleka w proszku, które jest alergenem i dodatkowo wzmaga apetyt przez dużą zawartość węglowodanów. Nie dajmy się nabrać na chwyty reklamowe, głoszące, że jogurt ma 0 % tłuszczu. Owszem tłuszczu nie ma, ale zamiast niego zawiera skrobię i inne „zapychacze”, w efekcie jest więc bardziej kaloryczny od zwykłego jogurtu.

Kuszące jogurty smakowe i z różnorodnymi dodatkami, na których widok aż ślinka nam cieknie niestety również są chwytami marketingu. Większość owocowych jogurtów nawet nie stała obok owoców, za to zawiera masę cukru, barwników i wprost „ocieka” chemią (odstraszaczem od jogurtów „truskawkowych” może być fakt, że jako barwnik stosuje się  w nich koszenilę uzyskiwaną z pancerzyków meksykańskich skorupiaków). Dlatego następnym razem zastanówmy się, czy nie lepiej po prostu zmiksować jogurt naturalny z owocami?

Dobrze wybrany jogurt może zdziałać cuda w naszym organizmie i wzmocnić jego odporność, jeśli tylko my będziemy odporni na chwyty marketingowe dużych koncernów i następnym razem w naszym koszyku nie wylądują jogurtowe zlepki węglowodanów i barwników, a pełnowartościowe naturalne produkty.

Autor: Weronika Wielgos

One Response to Cała prawda o jogurcie

  • Baskaa999 says:

    ehhh ciekawe czy wszyscy czytają skład jogurtu, ja się ostatnio pokusiłam i… SZOK nawet nie wiecie co tam można znaleźć. Do tej pory myślałam, że jogurt to jogurt. Nigdy nie czytałam składu na opakowaniu i to był błąd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

xxx
Zobacz też:
Facebook
Reklama
Miejsce na Twoją reklamę